top of page

Wapens

Bij het schermen worden verschillende wapens gebruikt die de basis vormen voor een eeuwenoude krijgskunst, vertaald naar een moderne sport. De drie belangrijkste wapens in het schermen zijn de degen, floret en sabel. Elke wapensoort heeft zijn eigen regels en technieken, waardoor de sport zeer gevarieerd en uitdagend is.

Degen

De degen is een steekwapen met een lang, recht en flexibel lemmet. Het hele lichaam is een geldig doelwit, wat betekent dat schermers moeten mikken op treffers op het hele oppervlak van hun tegenstander. Snelheid, precisie en strategisch inzicht zijn cruciaal bij het degen schermen.

FLORET

De floret is ook een steekwapen, maar heeft een kleinere, rechthoekige lichtmetalen blad. Bij floretschermen is alleen de torso een geldig doelwit, inclusief de rug, maar het hoofd en de benen zijn niet toegestaan. Dit resulteert in een meer subtiele en tactische stijl van schermen.

SABEL

De sabel is een slag- en steekwapen met een licht gebogen blad. Bij het sabelschermen zijn alle delen van het lichaam boven de taille geldige doelen. Sabelschermen staat bekend om zijn snelle en agressieve aanvallen, waarbij schermers vaak op zoek gaan naar openingen in de verdediging van hun tegenstander.

bottom of page